Du har flere muligheter og valg når du skal lage din egen webside. Valgene står mellom html5 og css3 eller en cms sytem som står for content management system. WordPress er den mest kjente av disse, etterfulgt av joomla og drupal.
Det finnes også cms systemer til webshop og disse er magento, prestashop i tillegg til ecommerce addon til wordpress som er woocommerce og virtuamart til joomla. Det finnes en god del andre ecommerce tillegg til alle 3 cms systemene nevnt over, men her gjelder det å velge de best utviklede for sikkerhet og funksjonell stabilitet.
Magento og prestashop er i sine egne verdener når det gjelder læremønster, hvor bruk av allerede eksisterende system er såvidt lett å lære mens installasjon kan være nær umulig for nybegynere. Disse er derimot meget godt sikret og kan ha millioner av produkter.
Installasjon av wordpress
Det er flere og flere domenehoster som tilbyr 1 klikk installasjon av wordpress. One.com og webhuset er 2 leverandører vi kan nevne.
Du trenger en database til å lagre innstillinger og brukere på wordpress, mens datafiler lagres på FTP(File transfer protocol) Vi vil oppdatere denne artikkelen med full installasjonsguide til database installasjon.
Etter fullførelse, valg av brukernavn og passord, logger du inn på wordpress systemet. WordPress kommer med 2 versjoner av velkjente twenty fourteen, twenty fifteen og twenty sixteen temaer.
Det finnes mange gratis og betalte tems som kan installeres fra utvidelser og mange av disse har en veiledning eller oppsett slik at du kan endre utsende og funksjoner.
Det er også allerde lagt opp hello-world post, som man gjerne sletter snarest.
Her er en lett oversikt over hvordan wordpress fungerer:
Sider i wordpress er enten page eller post format. Det finnes kategori og tag/stikkord arkiv funksjon som gir deg mulighet til å spesifisere hva sideinnholdet er. Stikkord er reservert poster, men kan aktiveres for page sider med plugin eller endring av tema kildekode.
Før vi glemmer hva forskjellen på post og page er kan vi si at forskjellen er at Page er ment til å være av tyngre natur som bl.a. om oss sider, hovedsider, kontaktskjema sider og hovedsider generelt. Poster er ment til å være av lettere og kortere innhold som oppdateringer og kortere artikler.
Nå skal vi fortelle deg litt mer om plugins(utvidelser) som er grunnen til ay wordpress er en av verdens mest avanserte cms systemer. Plugins er koder som endrer funskjoner og i mange tilfeller legger til funskjoner.
Noen eksempler er Seo managers dom hjelper deg med å gjøre din side mer søkervennlig, backup Plugins som hjelper deg med manuell og automatisk autobackup, slik at du kan gjenopprette en wordpress side som har blitt hacked eller sluttet å fungere. Mange Plugins gir deg mulighet til å kun påvirke post eller pages, noe som gir deg mange muligheter til å skille disse to fra hverandre.
For å nevne flere plugin kan vi ta med Google maps implementering og stjerne rating systemer, slidere som kan vise meget fangende bilde presentasjoner.
En annen funskjon på wordpress er kalt shortcodes. Disse er koder som kan opprettes av de med god kodeforståelse eller plugins. formatey er oftest [jegerenkode].
Hvis koden er gyldig kan du bruke shortkoden og worpress vil automatisk overtte denne til funskjonen som den skal utføre. En eksemle vil være google maps kortkode som kommer til å innholde info om lokasjon. En slik kode vil se ca. slik ut [googleplugin-2255115552,225555855] og vil vise kordinatene på google maps. En kontaktskjema kan se ut som [contctformplugin-5] og vil vise kontakt skjema som du har laget i pluginet som denne tilhører. Shorcodes kan være litt vanskelig å forstå i begynnelsen, men er en absolutt gave når du forstår potensialet.
Det er en ting å sette opp en velfungerende wordpress side der alt ser ut som det skal og at siden er brukervennlig. Vi på IASC webdesign har mange kunder som bestiller oppsett og utvikling av tilpasset side som fungerer optimalt og kunden kan konsentrere seg om å lage nytt innhold.